Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

 

Je bent waarschijnlijk op zoek gegaan naar informatie op het internet nadat je te horen hebt gekregen dat je PDS hebt, of  misschien heb je al een langdurig traject doorlopen, zowel regulier als alternatief. En lijkt de sleutel tot een pijnvrij bestaan onvindbaar. In beide gevallen kan het moeilijk zijn om met deze nieuwe diagnose om te gaan.

Chronische pijn (buikpijn) heeft een enorme impact op je dagelijkse leven en veroorzaakt beperkingen op verschillende vlakken, zoals binnen het gezin, op het werk of in het sociale leven. Prikkelbare darm pijn is moeilijk met slechts een vinger te lokaliseren, waardoor het verspreid over de buik kan voorkomen. Krampachtige, golfachtige pijn die door de buik trekt, is het meest voorkomende symptoom, dat vaak in intensiteit varieert. Uitlokkende factoren zoals voedselinname of stress spelen een rol bij deze intensiteit.

Herken jij ook dat je de laatste tijd een ontregelde ontlastingspatroon hebt? Maak je de laatste tijd een sprintje naar de wc? of voel je je opgeblazen als een ballon? Heb je last van die vervelende buikpijn die maar niet weggaat? En, om het nog erger te maken, krijg je af en toe de vraag of je zwanger bent? Voel je je machteloos over je lichaam of leven? Het is tijd om vaarwel te zeggen tegen deze onaangename symptomen.

Wetenschappelijk is het bewezen dat hypnotherapie, die specifiek gericht is op PDS, aangetoond heeft dat het de symptomen aanzienlijk vermindert en de levenskwaliteit verbetert.

Hypnotherapie blijkt in 85% van de gevallen pijn- en andere darmklachten te verminderen. Wat weer invloed heeft op een betere kwaliteit van het leven, minder stress en angstklachten.

Hypnotherapie voor Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Prikkelbare Darm Syndroom is een lastige aandoening. Het heeft impact op je algehele kwaliteit van je leven en emotionele welzijn. Een veranderd ontlastingspatroon en pijnlijke krampen kunnen je vermogen om dagelijkse taken uit te voeren belemmeren. Het kan lijden tot ziek meldingen op je werk, het afzeggen van afspraken met je vrienden en familie en beperkt je vermogen om de deur uit te gaan. Zelfs de leuke activiteiten met je kinderen kunnen erdoor worden beïnvloed.

En jij bent zeker niet de enige, wan in Nederland heeft naar schatting ruim 5-20% van de bevolking last van PDS. Bij vrouwen komt deze aandoening vaker voor dan bij mannen. Daardoor zijn er in de afgelopen jaren steeds meer erkenning en aandacht voor mensen met PDS.

In de afgelopen jaren zijn er ook meerder wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd op het effect van hypnotherapie op PDS patiënten. En uit verschillende onderzoeken blijkt dat maar liefs 85% van de mensen met PDS klachten vermindering van de lichamelijke en emotionele pijn ervaren. Een opvallende effect wat naar voren is gekomen is dat de effecten van hypnotherapie langdurig zijn en patiënten minder vaak medische hulp nodig hebben.

Hypnotherapie is een vorm van (psycho) therapie, waarbij hypnose wordt ingezet als hulpmiddel. Er wordt dan gebruik gemaakt van trance, dit is een sterk geconcentreerde aandacht die we allemaal wel kennen als dagdromen of helemaal opgaan in een boek of een film. De inzet van hypnose heeft uitsluitend een therapeutische doel. Tijdens de sessie kun je door de diepe ontspanning de werking van je darmen beïnvloeden. Hypnotherapie kan ervoor zorgen dat je darmen minder gevoeliger worden voor de pijn en dat de samentrekking van je darmen minder sterk wordt. Ook heeft het invloed op de werking van je brein die de pijnbeleving regelt. Onze darmen staan in rechtstreekse verbinding met zenuwbanen van en naar onze brein. Op momenten dat we emoties ervaren zoals angst, worden er stofjes  (neurotransmitters) ook in je darmen aangemaakt die weer worden doorgevoerd door de zenuwbanen naar je brein die ervoor zorgen dat je je somber voelt. En op momenten dat we ontspannen zijn produceert het serotonine (gelukshormoon) waardoor we juist blij worden.

Tijdens de therapie leer je verschillende ademhalings- en ontspanningsoefeningen die bijdragen aan algehele ontspanning in je lichaam en buik. Hierdoor zullen je darmen minder prikkels te verwerken krijgen, waardoor de pijn afneemt.

Je kan dus met hypnotherapie, zowel je lichamelijke klachten als je psychische en emotionele klachten verminderen of oplossen.

Hypnotherapie wordt altijd toegepast als aanvulling op de reguliere behandeling en ter versterking van het zelfhelende vermogen. Het kan zijn dat medicijnen en of voedingsadviezen onvoldoende helpen.

Het darm-protocol bestaat uit het invullen van een vragenlijst. Daarna volgt er een uitgebreide intake van 90 minuten. Aan de hand van de intake wordt een behandelplan opgesteld en wordt het traject PDS- bondig ( 3 maanden) of PDS-intensief ( 6 maanden) gestart. Ook krijg je huiswerk, dit zijn op maat gemaakte audio opnames, die je regelmatig hoort te luisteren.

Een verklaring van een arts dat het (vermoedelijk) om PDS gaat is nodig om de therapie te kunnen starten.

Als gespecialiseerde PDS- therapeut sta ik klaar om je te helpen.